Lekker(e) pitten

Ik heb vandaag nieuwe pittenzakken  gemaakt.
Laat ik eerst beginnen met uitleggen wat dat zijn. Zoals de naam al doet vermoeden zijn het zakken gevuld met pitten. Nauwkeuriger gezegd, zijn het afgesloten stoffen zakken gevuld met schoongemaakte en gedroogde kersenpitten. Kersenpitten hebben de eigenschap dat ze warmte heel goed en heel lang vast kunnen houden. Als je de zak een paar minuten opwarmt in de magnetron dan heb je daarna voor een lange tijd een heerlijke warme zak die je bijvoorbeeld als kruik in je bed kunt gebruiken. Een hele aangename warmte, geen gevaar van kokend heet water in je bed en het ruikt ook nog eens heerlijk.
Ik had een paar jaar gelden, toen we pas net in Frankrijk waren komen wonen, een tweetal van deze zakken gekocht. Net uit Aruba gekomen hadden we het vaak behoorlijk koud in de winter, die eeuwig leek te duren. We zijn inmiddels aardig gewend, maar we hebben het nog steeds graag lekker warm. Of “ontzettend warm” als we onze gasten hier thuis mogen geloven. En door deze pittenzakken kunnen we soms bijna stiekum verlangen naar koude nachten. Het is inmiddels een vast ritueel om ze op te warmen en net voordat we naar bed gaan alvast in bed te leggen. Heerlijk om niet in een koud bed te hoeven stappen.
Vorige week werd ik ‘s nachts vaag wakker van Frank die iets uit zijn bed stond te vissen. Geen alarmfase 1 zo leek het, dus ik sliep weer lekker door. De volgende ochtend bleek dat de stof van de pittenzak die aan Frank z’n kant lag helemaal vergaan en daardoor gescheurd was met een bed vol losse kersenpitten tot gevolg. Bij nadere inspectie bleek die van mij in nagenoeg dezelfde staat te verkeren.
Vandaar dat ik vandaag twee nieuwe zakken heb genaaid van heerlijke zachte wollen stof. Ze liggen nu vast op de kachel warm te worden en ik kan me er al helemaal op verheugen om ze straks warm in ons bed te leggen.
Dat wordt weer een nachtje heerlijk pitten. Snap ik ook gelijk waarom dat zo heet!

2 gedachten over “Lekker(e) pitten”

  1. En op school deden we er gooi- en vanglesjes mee met de kleuters. Maar gebruikten ze ook vaak voor onze eigen kinderen als soort kruik zoals je zei. Heel handig!

    Beantwoorden

Plaats een reactie