Dieren rondom het huis

(titel door Brenda)

Vorige week zat dit vliegend hert in de nis voor onze deur. Een grote jongen van 6 centimeter. Wat een prachtig beest en wat is het toch leuk als er weer een nieuw beest in onze tuin te bewonderen is. Dat is toch wel weer een voordeel van af en toe verhuizen naar een ander land; er is weer van alles te ontdekken  in zo’n nieuwe omgeving. We hopen dat er voorlopig nog regelmatig iets nieuws verschijnt in onze tuin, want voorlopig hebben we even geen zin in een verhuizing. Maar je weet nooit…………

Ter info:

Het vliegend hert (Lucanus cervus) is de grootste  kever. Vooral de mannetjes spreken tot de verbeelding, zij zijn tot wel 9 cm groot en hebben immense gewei-vormige kaken. Deze indrukwekkende kaken worden slechts gebruikt om rivaliserende mannetjes en gewillige vrouwtjes te imponeren en niet om mee te eten. De vrouwtjes zien er minder opvallend uit, ze missen deze markante kaken en zijn veelal een stuk kleiner.

Het vliegend hert heeft zijn naam te danken aan die imposante kaken van de mannetjes die lijken op een hertengewei. Ook de wetenschappelijk naam is hiervan afgeleid: Cervus is de geslachtsnaam voor herten, de wetenschappelijk naam voor edelhert is Cervus elaphus.

Plaats een reactie