Stil protest

De scholen, dus ook onze dorpsschool, zijn deze week weer gestart. Weer een stap in de goede richting. Sinds maart zijn de kinderen maar 1 week naar school geweest, dus ik denk dat de meeste kinderen én hun ouders er wel weer aan toe waren. De voorbereidingen door het personeel op de school waren vast anders en waarschijnlijk ook uitgebreider dan normaal voor de aanvang van een nieuw schooljaar. Ik hoop dat zij er ook aan toe waren en weer met een goed gevoel gestart zijn. Ik wens ze succes.

Het is hier gebruikelijk dat de kinderen zelf vrijwel al het schoolmateriaal meenemen naar school. Dus gewapend met lange lijsten zagen we de afgelopen weken veel (groot)ouders en hun (klein)kinderen in de supermarkt, bij de daarvoor speciaal ingerichte afdeling, hun inkopen doen. De wanhoop sprak vaak uit de blik van de ouders, in tegenstelling tot de glimmende voorpretogen van de kleintjes. Karren vol trokken voorbij, gevuld met spullen waar in Nederland de magazijnen op de scholen mee vol liggen. Een verschil met hier dus.
Ook anders is het dat je hier geen schriften met lijntjes kunt kopen, maar altijd alleen maar met hokjes. Waarom zou dat zijn?  En waarom hangen er ook witte laboratoriumjassen voor kinderen op die afdeling? Ik ben toch wel nieuwsgierig als oude rot in het vak.

Maar goed, al deze zaken passeren elk jaar voor aanvang van het schooljaar de revue. Maar één artikel staat dit jaar, met stip genoteerd, nieuw op de lijst: het mondmasker. Verplicht op school te dragen , van jong tot oud. En dus ook te vinden bij de schoolspullen. De laatste weken al veel kinderen gezien met maskertjes. Soms zelf gemaakt van een leuk stofje en anders alleen aangepast van formaat. Vaak wekken de kinderen die ik ermee zag lopen niet de indruk dat ze het dragen ervan vervelend vinden. Lekker stoer met de grote mensen meedoen. Want hier loopt echt iedereen op straat en in de winkels ermee.

En toch zullen er natuurlijk ook wel kinderen zijn die er niet blij mee zijn. Ik denk dat het meisje op de foto in de reclamefolder tot die groep behoort. Waarom ik dat denk?………..kijk maar eens welke vinger ze opsteekt!

Plaats een reactie