Eens Nederlander…..

Vanmiddag boodschappen gedaan in Nederland. En dat na een rit van slechts 21 kilometer!  Dit verdient enige uitleg.
In Agen bevindt zich een filiaal van Zeeman en schuin daar tegenover zit de Action. En beide winkels zijn exacte kopieën van de winkels in Nederland. Met dat verschil dat de teksten in de winkel en op de schappen natuurlijk in het frans zijn. De eerste keer dat we bij de Action waren, zo’n 3 jaar geleden, vonden we het gewoon vreemd dat alle klanten en het personeel frans spraken. Wat natuurlijk niet raar ís, maar het geluid klopte niet bij het vertrouwde beeld.
De naam van de winkel wordt wel anders uitgesproken hier. Waar in Nederland de engelse uitspraak wordt gebruikt, spreken fransen het op z’n frans uit. Eigenlijk zoals je het woord ook in het nederlands uit zou spreken, maar dan zonder een nadrukkelijk n aan het einde. Hoe ze Zeeman uitspreken, dat weet ik eigenlijk niet. Toch eens aan iemand vragen. Bijvoorbeeld aan een gast.
Een paar weken geleden hadden we een heel enthousiast echtpaar voor een paar nachten te gast en die hadden zó heerlijk geslapen, dat ze graag na afloop wilden weten waar we de dekbedden en de dekbedhoezen gekocht hadden. De dekbedden komen van IKEA en dat was direct bekend bij ze. Maar de hoezen heb ik gekocht bij de HEMA. En dat werd toch iets moeilijker om uit te leggen. Mijn nederlandse uitspraak van de naam maakte het er niet duidelijker op. Pas toen ik de naam opschreef zei ze: “O, bij de Emá”. Vaag had ze er wel eens van gehoord en ze was erg blij toen ik haar vertelde dat ik ze gewoon online bij de HEMA in Frankrijk had besteld. Ik weet zeker dat ze er nu dagelijks thuis van genieten.
En wat koop ik hier in Frankrijk bij deze 3 winkels? Bij de Zeeman Tshirts, bij de Action schoonmaakspullen, drop en stroopwafels en bij de HEMA lakens, want die zijn TOP. En als je, zoals ik, soms 7 keer per week een bed op moet maken, dan is het érg handig dat de HEMA daar zelf een kaartje met die tekst ingenaaid heeft, zodat direct duidelijk is wat onder en boven is.Daar kun je een beginnend kamermeisje heel gelukkig mee maken.

Plaats een reactie