Wie biedt?

De makelaar reageerde niet enthousiast toen Frank zei dat hij ons huis in de verkoop wilde zetten voor een hogere prijs dan waarvoor zij het getaxeerd hadden. Toen Frank vertelde dat we van  meerdere mensen gehoord hadden dat hun taxatie aan de lage kant was , begon de makelaar hard te lachen. Ach, lieten we ons nu door een stel pelgrims, die tijdens hun tocht naar Santiago een nachtje bij ons hadden geslapen, vertellen wat ons huis waard was? Ik verschoot van kleur en Frank ook, maar gelukkig wist hij wel weerwoord te geven. Zaten we hier immers niet om óns huis te verkopen? De makelaar ging verder met “Ja maar, u wilt toch niet dat uw huis over een jaar nog steeds niet verkocht is?” Ik raakte het spoor een beetje kwijt en mijn laatste restje kennis van het Frans smolt weg als sneeuw voor de zon. Bij een hogere verkoopprijs ging hun provisie toch ook omhoog? Zouden ze al een koper hebben die ze een zoekopdracht had gegeven voor een bepaalde prijs misschien? De sfeer werd een beetje ongemakkelijk en misschien was het wel goed dat mijn kennis van de taal me in de steek liet. Er was niet veel gezelligs uit mijn mond gekomen denk ik.
Maar na drie keer zuchten aan alle kanten van de tafel gingen ze akkoord. Dat was mooi, maar het voorval had toch een vreemde indruk bij ons achtergelaten. Maar goed, de enige richting die we op wilden gaan was vooruit, dus kom maar op.
De volgende stappen werden aan ons uitgelegd. Ze stelden voor om morgen foto’s te komen nemen. Uhhhhh…..kan het ook over een paar dagen? We wilden graag nog even de laatste plooien strak trekken in huis en tuin. We maakten een afspraak voor woensdagmorgen. Vervolgens werd ons uitgelegd dat het voor twee weken op elke voor dit doel beschikbare site geplaatst zou gaan worden en via alle denkbare wegen de wereld ingeslingerd ging worden. We moesten ons maar goed vasthouden en voorbereiden op het ergste,  want er werd ons voorgespiegeld dat het vooral in de eerste week storm zou gaan lopen. Als het vervolgens na die twee weken nog niet verkocht was, dan gingen ze over tot het inzetten van grof geschut; de toevoeging van  filmpjes van ons huis gemaakt m.b.v. een drone én een interactieve 3D presentatie. We hoopten bijna dat het na twee weken nog niet verkocht zou zijn…… Verder werd hun provisie natuurlijk even tussen neus en lippen genoemd en werden uitvoerig de regels waar wij ons aan moesten houden opgesomd.  Geen mensen binnenlaten voor bezichtigingen zonder dat de makelaar erbij aanwezig is, het huis niet buiten hun om zelf aan iemand verkopen of met een andere makelaar in zee gaan. En nog veel meer dingen die ik allemaal al niet meer onthouden heb. En wat ons ook nadrukkelijk meedegedeeld werd was dat we ons vooral niet met de rondleidingen door ons huis mochten bemoeien. Wij zouden misschien hun hele strategische plan kunnen verzieken door verkeerde opmerkingen te plaatsen. We mochten best aanwezig zijn, maar niet meer dan dat. We beloofden braaf te zijn, namen afscheid en gingen als een speer naar huis want nu ging het pas echt beginnen.

1 gedachte over “Wie biedt?”

Plaats een reactie